Nyheter och information

Läs mer SDR:s nyheter och övriga nyheter 

Läs mer 10 saker du bör aldrig något att säga till en döv person på engelska webben.

Detta är översatt från engelska till svenska..10 saker du bör aldrig något att säga till en döv person

Vi ibland säga saker som vi verkligen önskar vi hade inte, speciellt när man möter nya människor. Av någon anledning, att möta en döv person verkar verkligen ta fram dessa stunder i folk. I hopp om att hjälpa dig att undvika dessa pinsamma stunder, jag delar 10 saker du bör aldrig säga när man möter en döv person. Allt detta, i fall du undrar, har sagt till mig. Och mina vänner. Mer än en gång.

1 - Åh, jag är ledsen. (Och sedan gå därifrån.)

Döva är egentligen inte så skrämmande. När någon säger till dig att de inte kan höra dig, försök att se till att du tittar direkt på den personen när du pratar med dem. Tala tydligt, men inte överdriva dina läpprörelser. Eller, hej, få en bit papper eller använda telefonen för att skriva ner vad du säger.

2 - Hur kör du? 

Jag använder mina ögon. Hur kör du? Jag är förvånad över hur många människor tror att döva kan inte eller inte få sina körkort. Studier har visat att döva förare är inte mer benägna att få till en olycka än att höra förare, och faktiskt tenderar att ha lägre olyckstal.

3 - Kan du läsa?

Jag har nu fått frågan här två gånger, en gång på läkarmottagningen och en gång på DMV. Mina döva vänner har berättat för mig att de får frågade detta hela tiden. Å ena sidan, jag förstår frågan, trots allt, engelska kanske inte är min primära eller första språk. Å andra ... gissa vad? Döva går till skolan, har jobb, och göra allt som deras hörsel kompisar gör. Åh, utom höra. Om man antar att döva inte kan läsa är bara förolämpande.

4 - Åh, jag vet precis vad du menar. Jag tror att jag har hörselnedsättning, också - jag har svårt att förstå människor ibland. Du vet, som vid konserter och moster lastbilsrallyn.

Allvarligt talat, varför är det så att alla jag möter plötsligt har hörselnedsättning? Att inte kunna höra talas när du är i en högljudd miljö är inte exakt samma sak som att vara döva eller hörselskadade. Jag förstår att folks första instinkt är att försöka hitta en gemensam grund, och anslut. Jag inser att detta uttalande är tänkt att visa förståelse och stöd. Som sagt, oftast kommer det över så avvisande, och helt missar poängen. När någon talar om att de vill att du tittar på dem när du talar för att de inte kan höra dig, de är inte ute efter dig att säga att du vet allt om det. De försöker bara så att du vet vad de behöver för att förstå dig. Gör det.

5 - Åh, men du kan avläsa läppar, eller hur? Neat. Kan du berätta vad killen på andra sidan rummet säger?

Till detta säger jag, läppavläsning är INTE en stormakt . Nej, jag kan inte berätta vad den killen säger från andra sidan rummet. Det är svårt nog att lista ut vad som händer i samtalet jag för närvarande har, tack. Dessutom, sluta vara en snoka.

6 - Åh, jag är så ledsen. Att förlora hörseln skulle vara det värsta i världen.

Det har sina ner sidorna, säkert, men egentligen är det inte så illa. Detta får mig att känna att jag är något att beklaga, och helt avfärdar fantastisk av döva kulturen. Även om du tänker det, ska du inte säga det. Bara inte.

7 - Men, du har hörapparater. 

Japp, det gör jag. De är ganska häftigt, och jag är glad att jag har dem, men de är inte mirakel enheter. De har inte plötsligt "bota" min hörselnedsättning. Jag måste fortfarande läsa läppar eller använda ASL för att veta vad folk säger. De säger att folk pratar, men det är som att fånga skuggor av ord. Jag måste fylla i tomrummen. Om någon har hörapparater, inte anta att de kan höra saker-eller att de inte kan, för den delen.

8 - Åh, du kommer att få det implantat sak att fixa din hörsel?

Jag har haft folk lansera in på hur cochleaimplantat (CI) är ett mirakel inom 3 minuter att möta mig. De är oftast basera detta på en) ser Ellen prata om det på TV och b) det faktum att de vill höra fåglarna kvittra, eller vad som helst. Beslutet att få ett cochleaimplantat är en stor en, och innebär en hel del faktorer som du förmodligen inte känner till om du inte har varit runt de döva särskilt länge. Förutom det faktum att denna fråga utgår från att något är fel med mig som behöver fixas, det är en riktigt personlig, komplicerad fråga. Om du ska fråga någon om CI, vänligen vara känslig för det. Och kanske vänta tills du har känt personen en stund innan du tar upp det.

9 - Men du låter inte döv.

Av sagt alla saker till mig varje dag, det är det som driver mig mest galna. Detta är anledningen till att jag brukar gå röst ut offentligt, liksom i affären. Folk har svårt att förstå att bara för att jag har bra ljudkvalitet betyder inte att jag kan höra. Det får mig att känna att jag behöver förklara mig - nej, verkligen, livsmedelsbutik kontorist, jag är inte avsiktligt ignorerar dig, jag kan inte höra dig. Nära anknytning till den här är ...

10 - Wow, är ditt tal riktigt bra!

Jag får detta välmenande kommentarer från nästan alla jag möter - till och med tolkar ibland säger detta till mig. Det finns flera skäl till varför du aldrig ska säga detta till någon. För en sak, det gör att personen känner sig obekväma och självmedveten. För en annan, är det underliggande budskapet att tala färdigheter ska värderas högt, och berömde. Det innebär att människor som  inte  har tydligt tal är mindre intelligenta, duktiga, eller inte försöker tillräckligt hårt.

Denna kommentar får mig att känna att jag blir klappad på ryggen. Jag har inte gjort något speciellt för att förtjäna min förmåga att tala. Mitt tal säger ingenting om min intelligens eller förmåga. Jag råkade bara växa upp med tillräckligt med hörselrester för att göra tal arbete för mig. På sätt och vis, är min tydligt tal en nackdel - det gör det så mycket svårare för andra människor att förstå min dövhet.

Har du någonsin sagt något du önskat att du kunde ta tillbaka? Vad är några besvärliga / hemska saker folk har sagt till dig?

27 nov 2013

Comments powered by Disqus

 

Hjärtligt välkomna!

Gamla och nya läsare till våra nystartade Teckenfyran webbsidan  

www.teckenfyran.n.nu !

Hoppas ni trivs bra här med nya webbsidan.

Våra teckenspråkiga träffar preliminärt program 2017

 

11/1  Onsdag    MÄSSAN & SOPPLUNCH PÅ TECKENSPRÅK, Heliga Trefaldighetskyrkan mitt i stan i Gävle, Klicka på hittan vägen till Heliga Trefaldighets kyrkan

28/1  LÖRDAG  TECKENFYRAN TRÄFFEN Kl 15-18. Olofsgården, Lilla Vattugränd 4, GävleKlicka och kolla kartan Hitta vägen till Olofsgården .  LÄS MER INFO.

31/1  Tisdag kl 14.00  Äldreboendet Forellplan, Gudtjänst och eftermiddagskaffe, Sätra i Gävle.

14/2  Tisdag kl 18.30, Gävle Heliga Trefaldighets kyrka, Förbönsgudtjänst och kvällsfika.

 

18/2  LÖRDAG  TECKENFYRAN TRÄFFEN KL 15-18. Olofsgården, Lilla Vattugränd 4, GävleKlicka och kolla kartan Hitta vägen till Olofsgården . LÄS MER INFO.

20/2  Måndag kl 18.30, kostnadsfri föreläsning Göran Larsson med teckenspråkstolkning, Svenska kyrkan Björksätra i Sandviken. LÄS MER INFO.

28/2  Tisdag kl 14.00  Äldreboendet Forellplan, Gudtjänst och eftermiddagskaffe, Sätra i Gävle.

25/3  LÖRDAG  TECKENFYRAN TRÄFFEN KL 15-18. Olofsgården, Lilla Vattugränd 4, Gävle.  Klicka och kolla kartan Hitta vägen till Olofsgården .

26/3   Söndag kl 11-19.00, GDL:S ÅRSSTÄMMA. Tullbomsgården, S.Kopparslagargatan 7, Gävle. Klicka och kolla kartan Hitta vägen till Tullbomsgården. LÄS MER INFO.

19/4 ONSDAG kl 12.30 Mässan & sopplunch, Gävle Heliga Trefaldighets kyrka.

22/4 LÖRDAG kl 11.30 föreläsning på Nya kyrkans hus (Kaplansgatan 1) och Gävle Ångestloppet. TECKENSPRÅKSTOLKAR FINNS PÅ PLATS! LÄS MER INFO.

29/4  LÖRDAG  TECKENFYRAN TRÄFFEN KL 15-18. Olofsgården, Lilla Vattugränd 4, GävleKlicka och kolla kartan Hitta vägen till Olofsgården . LÄS MER INFO.

  3/5 ONSDAG kl 12.30 Mässan & sopplunch, Gävle Heliga Trefaldighets kyrka.

  9/5 TISDAG kl 18.30, Gävle Heliga Trefaldighets kyrka, Förbönsgudtjänst och kvällsfika med smörgås.

14/5  SÖNDAG    VI ALLA I SVERIGE FIRAR TECKENSPRÅKETS DAGS 36 år . LÄS MER.

17/5  ONSDAG    Svenska Kyrkans Teckenspråksverksamhet i Gävle Stift ordnar dagutflykt till andakt, konstutställningen "Kännbart" och lunch i Sandviken.

18/5 TORSDAG KL 19.00  Filmen The Tribe, Konsthallen (Folkets Hus) Sandviken. LÄS MER INFO.

20/5 LÖRDAG KL 12.00 - 12.45  LUNCHVISNING Teckenspråkstolkad - KÄNNBART UTSTÄLLNING. LÄS MER INFO.

27/5  LÖRDAG  TECKENFYRAN TRÄFFEN KL 15-18. Olofsgården, Lilla Vattugränd 4, GävleKlicka och kolla kartan Hitta vägen till Olofsgården . LÄS MER INFO.

  2/6 FREDAG KL 18.30 GDL INFORMATIONSTRÄFF, Tullbomsgården, S.Kopparslagargatan 7, Gävle. Klicka och kolla kartan Hitta vägen till Tullbomsgården. LÄS MER INFO.

16/9 LÖRDAG kl 11. GDL HÖSTMÖTE & SURSTRÖMMINGSFEST, Tullbomsgården, S.Kopparslagargatan 7, Gävle. Klicka och kolla kartan Hitta vägen till Tullbomsgården. LÄS HÄR MER INFO.

30/9 LÖRDAG TECKENFYRAN (Teckenspråksfika) KL 15-18 OBS! NY LOKALEN, Forellplan 3 i Sätra, Gävle. Klicka och kolla kartan till ny lokalen. LÄS HÄR MER INFO.

21/10 LÖRDAG FÖRESTÄLLNING LANDET INUTI - TECKENSPRÅKSTOLKAS, GÄVLE!  LÄS MER INFO

28/10 LÖRDAG TECKENFYRAN (Teckenspråksfika) KL 13-18 OBS! ÄNDRAT TID OCH NY LOKALEN, Forellplan 3, Sätra i GävleKlicka och kolla kartan till ny lokalen.   LÄS MER INFO

12/11 LÖRDAG kl 11. Gävleborgs Dövas Länsförening & Dövas Pensionärers sektion jubileum  LÄS MER HÄR INFO.

25/11 LÖRDAG TECKENFYRAN (Teckenspråksfika) OBS! NY LOKAL, Forellplan 3, Sätra i Gävle. Klicka och kolla kartan till ny lokalen.   LÄS MER HÄR INFO.

9/12 LÖRDAG  GÄVLEBORGS DÖVAS LÄNSFÖRENING JULBORD , Hos Evas Restaurang, Gävle strand, Gävle. MER INFO SENARE

16/12 LÖRDAG TECKENFYRAN (Teckenspråksfika) OBS! NY LOKAL, Forellplan 3, Sätra i GävleKlicka och kolla kartan till ny lokalen. 

 

 

PS. Sprid gärna denna information till alla dina vänner som har båda mail, facebook, sms, texttelefon, bildtelefon och har inte mail och facebook!

 

Plats: Olofsgården,

Lilla Vattugränd 4,  Gävle

Klicka och kolla kartan Hitta vägen till Olofsgården

 

Nyhetstipset

Vet någon som har något tips, info, nyheter, meddelande, annat eller vi inte vet? Tipsa oss!

Mailadress: [javascript protected email address]

 

Döva Pensionärssektion träffar i Gävleborgs län. 

Årsprogram 2017

Tid: kl 13-16.00 TISDAGAR en gång i månaden.

Plats: Tullbomsgården, S.Kopparslagargatan 7, Gävle.

Klicka och kolla kartan Hitta vägen till Tullbomsgården

 
17/1   Tisdag kl 13-16.00

21/2   Tisdag kl 13-16.00

21/3   Tisdag kl 13-16.00 

26/3   Söndag kl 11-19.00  GDL:s årsstämma

18/4   Lördag kl 10-19.00   

23/5   Tisdag kl 13-16.00   

13/6   Ev. Tisdag kl 13-16.00                

Sommaruppehåll

22/8    Tisdag kl 13-16.00

19/9    Tisdag kl 13-16.00

17/10  Tisdag kl 13-16.00

21/11  Tisdag kl 13-16.00

 5/12   Tisdag kl 13-16.00

 
Hjärtligt varmt välkomna till träffen!

 

Kontaktperson: Åke Gillberg, Mail: ake.gillberg@live.com  SMS Mobil: 0709190216 för pensionärssektion

 

Nyhetsbrev

Vill du ha nyhetsbrev direkt på mailen? Fyll i din mail här:

 

Länkar:

(Klicka på vilken länkar som ni vill läsa, så den öppnar nytt fönster.)

 

ily.jpgLäs mer vad är ILY tecken?

 

                                                                  

Q-KOD (Se en svart pricka bild.) Du kan även använda denna bilden som man skannar med en smartphone (iPhone, Android etc).

• Prova gratis • Proffsig design

• Bäst i test • Optimerad för Google

• Inbyggt nyhetsbrev

• Redan över 50 000 hemsidor byggda!