Nyheter och information

Läs mer SDR:s nyheter och övriga nyheter 

Läs mer 10 saker du bör aldrig något att säga till en döv person på engelska webben.

Detta är översatt från engelska till svenska..10 saker du bör aldrig något att säga till en döv person

Vi ibland säga saker som vi verkligen önskar vi hade inte, speciellt när man möter nya människor. Av någon anledning, att möta en döv person verkar verkligen ta fram dessa stunder i folk. I hopp om att hjälpa dig att undvika dessa pinsamma stunder, jag delar 10 saker du bör aldrig säga när man möter en döv person. Allt detta, i fall du undrar, har sagt till mig. Och mina vänner. Mer än en gång.

1 - Åh, jag är ledsen. (Och sedan gå därifrån.)

Döva är egentligen inte så skrämmande. När någon säger till dig att de inte kan höra dig, försök att se till att du tittar direkt på den personen när du pratar med dem. Tala tydligt, men inte överdriva dina läpprörelser. Eller, hej, få en bit papper eller använda telefonen för att skriva ner vad du säger.

2 - Hur kör du? 

Jag använder mina ögon. Hur kör du? Jag är förvånad över hur många människor tror att döva kan inte eller inte få sina körkort. Studier har visat att döva förare är inte mer benägna att få till en olycka än att höra förare, och faktiskt tenderar att ha lägre olyckstal.

3 - Kan du läsa?

Jag har nu fått frågan här två gånger, en gång på läkarmottagningen och en gång på DMV. Mina döva vänner har berättat för mig att de får frågade detta hela tiden. Å ena sidan, jag förstår frågan, trots allt, engelska kanske inte är min primära eller första språk. Å andra ... gissa vad? Döva går till skolan, har jobb, och göra allt som deras hörsel kompisar gör. Åh, utom höra. Om man antar att döva inte kan läsa är bara förolämpande.

4 - Åh, jag vet precis vad du menar. Jag tror att jag har hörselnedsättning, också - jag har svårt att förstå människor ibland. Du vet, som vid konserter och moster lastbilsrallyn.

Allvarligt talat, varför är det så att alla jag möter plötsligt har hörselnedsättning? Att inte kunna höra talas när du är i en högljudd miljö är inte exakt samma sak som att vara döva eller hörselskadade. Jag förstår att folks första instinkt är att försöka hitta en gemensam grund, och anslut. Jag inser att detta uttalande är tänkt att visa förståelse och stöd. Som sagt, oftast kommer det över så avvisande, och helt missar poängen. När någon talar om att de vill att du tittar på dem när du talar för att de inte kan höra dig, de är inte ute efter dig att säga att du vet allt om det. De försöker bara så att du vet vad de behöver för att förstå dig. Gör det.

5 - Åh, men du kan avläsa läppar, eller hur? Neat. Kan du berätta vad killen på andra sidan rummet säger?

Till detta säger jag, läppavläsning är INTE en stormakt . Nej, jag kan inte berätta vad den killen säger från andra sidan rummet. Det är svårt nog att lista ut vad som händer i samtalet jag för närvarande har, tack. Dessutom, sluta vara en snoka.

6 - Åh, jag är så ledsen. Att förlora hörseln skulle vara det värsta i världen.

Det har sina ner sidorna, säkert, men egentligen är det inte så illa. Detta får mig att känna att jag är något att beklaga, och helt avfärdar fantastisk av döva kulturen. Även om du tänker det, ska du inte säga det. Bara inte.

7 - Men, du har hörapparater. 

Japp, det gör jag. De är ganska häftigt, och jag är glad att jag har dem, men de är inte mirakel enheter. De har inte plötsligt "bota" min hörselnedsättning. Jag måste fortfarande läsa läppar eller använda ASL för att veta vad folk säger. De säger att folk pratar, men det är som att fånga skuggor av ord. Jag måste fylla i tomrummen. Om någon har hörapparater, inte anta att de kan höra saker-eller att de inte kan, för den delen.

8 - Åh, du kommer att få det implantat sak att fixa din hörsel?

Jag har haft folk lansera in på hur cochleaimplantat (CI) är ett mirakel inom 3 minuter att möta mig. De är oftast basera detta på en) ser Ellen prata om det på TV och b) det faktum att de vill höra fåglarna kvittra, eller vad som helst. Beslutet att få ett cochleaimplantat är en stor en, och innebär en hel del faktorer som du förmodligen inte känner till om du inte har varit runt de döva särskilt länge. Förutom det faktum att denna fråga utgår från att något är fel med mig som behöver fixas, det är en riktigt personlig, komplicerad fråga. Om du ska fråga någon om CI, vänligen vara känslig för det. Och kanske vänta tills du har känt personen en stund innan du tar upp det.

9 - Men du låter inte döv.

Av sagt alla saker till mig varje dag, det är det som driver mig mest galna. Detta är anledningen till att jag brukar gå röst ut offentligt, liksom i affären. Folk har svårt att förstå att bara för att jag har bra ljudkvalitet betyder inte att jag kan höra. Det får mig att känna att jag behöver förklara mig - nej, verkligen, livsmedelsbutik kontorist, jag är inte avsiktligt ignorerar dig, jag kan inte höra dig. Nära anknytning till den här är ...

10 - Wow, är ditt tal riktigt bra!

Jag får detta välmenande kommentarer från nästan alla jag möter - till och med tolkar ibland säger detta till mig. Det finns flera skäl till varför du aldrig ska säga detta till någon. För en sak, det gör att personen känner sig obekväma och självmedveten. För en annan, är det underliggande budskapet att tala färdigheter ska värderas högt, och berömde. Det innebär att människor som  inte  har tydligt tal är mindre intelligenta, duktiga, eller inte försöker tillräckligt hårt.

Denna kommentar får mig att känna att jag blir klappad på ryggen. Jag har inte gjort något speciellt för att förtjäna min förmåga att tala. Mitt tal säger ingenting om min intelligens eller förmåga. Jag råkade bara växa upp med tillräckligt med hörselrester för att göra tal arbete för mig. På sätt och vis, är min tydligt tal en nackdel - det gör det så mycket svårare för andra människor att förstå min dövhet.

Har du någonsin sagt något du önskat att du kunde ta tillbaka? Vad är några besvärliga / hemska saker folk har sagt till dig?

27 nov 2013

Comments powered by Disqus

Hjärtligt välkomna!

Gamla och nya läsare till våra nystartade Teckenfyran webbsidan,  www.teckenfyran.n.nu !

Hoppas ni trivs bra här med Teckenfyran webbsidan.

Våra teckenspråkiga träffar preliminärt program 2018

16/1  Tisdag kl 14.00  Äldreboendet Forellplan, Gudtjänst och eftermiddagsfika, Sätra i Gävle. 

23/1  TISDAG KL 13-16.00 TRÄFFEN, Dövas pensionärers sektion Gävleborgs län, Tullbomsgården, S.Kopparslagargatan 7, Gävle. Klicka och kolla kartan Hitta vägen till Tullbomsgården.

27/1  LÖRDAG  TECKENFYRAN TRÄFFEN Kl 14-18. Lokalen på Mariakyrkan, Forellplan 3, GävleKlicka och kolla kartan hitta vägen till Mariakyrkan .  LÄS MER INFO.

24/2  LÖRDAG  TECKENFYRAN TRÄFFEN . Lokalen på Mariakyrkan, Forellplan 3, GävleKlicka och kolla kartan hitta vägen till Mariakyrkan .

24/3  LÖRDAG  TECKENFYRAN TRÄFFEN . Lokalen på Mariakyrkan, Forellplan 3, GävleKlicka och kolla kartan hitta vägen till Mariakyrkan .

21/4  LÖRDAG kl 11.00 , GDL:S ÅRSSTÄMMA. Tullbomsgården, S.Kopparslagargatan 7, Gävle. Klicka och kolla kartan Hitta vägen till Tullbomsgården. LÄS MER INFO.

28/4  LÖRDAG  TECKENFYRAN TRÄFFEN . Lokalen på Mariakyrkan, Forellplan 3, GävleKlicka och kolla kartan hitta vägen till Mariakyrkan . LÄS MER INFO.

14/5  MÅNDAG    VI ALLA I SVERIGE FIRAR 37 ÅRS TECKENSPRÅKETS DAG. LÄS MER.

26/5  LÖRDAG  TECKENFYRAN TRÄFFEN . Lokalen på Mariakyrkan, Forellplan 3, GävleKlicka och kolla kartan hitta vägen till Mariakyrkan . LÄS MER INFO 

S OM M A R U P P E H Å L L  

 

 

PS. Sprid gärna denna information till alla dina vänner som har båda mail, facebook, sms, texttelefon, bildtelefon och har inte mail och facebook!

 

 

Nyhetstipset

Vet någon som har något tips, info, nyheter, meddelande, annat eller vi inte vet? Tipsa oss!

Mailadress: teckenfyran@hotmail.com

 

Döva Pensionärers sektion Gävleborgs län

Årsprogram 2018

Tid: kl 13-16.00 TISDAGAR en gång i månaden.

Plats: Tullbomsgården, S.Kopparslagargatan 7, Gävle.

Klicka och kolla kartan Hitta vägen till Tullbomsgården

 
23/1  Tisdag kl 13-16.00

27/2  Tisdag kl 13-16.00

20/3  Tisdag kl 13-16.00 

17/4   Tisdag kl 13-16.00

21/4   Lördag kl 11.00  GDL:s årsstämma

22/5   Tisdag kl 13-16.00                

S o m m a r u p p e h å l l

21/8    Tisdag kl 13-16.00

18/9    Tisdag kl 13-16.00

16/10  Tisdag kl 13-16.00

20/11  Tisdag kl 13-16.00

 4/12   Tisdag kl 13-16.00

 
Hjärtligt varmt välkomna till träffen!

 

Kontaktperson: Åke Gillberg, Mail: ake.gillberg@live.com  SMS Mobil: 0709190216 för pensionärers sektion

 

Nyhetsbrev

Vill du ha nyhetsbrev direkt på mailen? Fyll i din mail här:

 

Länkar:

(Klicka på vilken länkar som ni vill läsa, så den öppnar nytt fönster.)

 

ily.jpgLäs mer vad är ILY tecken?

 

                                                                  

Q-KOD (Se en svart pricka bild.) Du kan även använda denna bilden som man skannar med en smartphone (iPhone, Android etc).

• Prova gratis • Proffsig design

• Bäst i test • Optimerad för Google

• Inbyggt nyhetsbrev

• Redan över 50 000 hemsidor byggda!